Portalak sirup

Za lajšanje praznjenja črevesja pri zaprtju, za mehčanje blata pri hemoroidih in po operativnih posegih ter za preprečevanje in zdravljenje jetrne encefalopatije.
Več...
5,97 €
Blagovna znamka: Belupo
Proizvajalec: Belupo d.o.o., Dvoržakova 6, 1000 Ljubljana, Slovenija
Dobavitelj: Belupo d.o.o., Dvoržakova 6, 1000 Ljubljana, Slovenija
Pakiranje: 500 ml
Čas dobave: Izdelek bo poslan naslednji delovni dan.
Najdi sorodne izdelke
Oblika: sirup
Kje učinkuje: prebavila, prebava, jetra, črevesje
Za kaj se uporablja: zaprtje, prebava, hemoroidi
Ključne besede: zdravilo brez recepta, jetrna encefalopatija, laktuloza

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Učinkovina: tekoča laktuloza

Kaj je zdravilo in za kaj ga uporabljamo
Zdravilo Portalak je osmozno odvajalo in vsebuje tekočo laktulozo, sintezni sladkor, ki je sestavljen iz fruktoze in galaktoze.

Zdravilo Portalak uporabljajte:

 • za lajšanje praznjenja črevesja v primerih občasnega ali dolgotrajnega zaprtja (obstipacija); lahko ga uporabljate tudi za mehčanje blata pri hemoroidih, po operativnih posegih na debelem črevesu ali danki in podobno, 
 • za preprečevanje in zdravljenje jetrne encefalopatije; ta možganska motnja nastane zaradi zastajanja amonijaka v krvi, ker ga jetra ne morejo razgraditi in izločiti iz telesa.

Tekoča laktuloza ima več načinov delovanja:

 • v debelem črevesu veže nase vodo in elektrolite, mehča črevesno vsebino in pospešuje gibanje prebavil (peristaltiko);
 • pri razgradnji tekoče laktuloze s črevesnimi bakterijami nastanejo v debelem črevesu organske kisline (npr. mlečna, ocetna kislina), njihovo nastajenje pa pospešuje prehajanje amonijaka iz krvi v črevesje, zato se pri bolnikih z možgansko motnjo zaradi napredovanja bolezni jeter zmanjša koncentracija amoniaka v krvi;
 • deluje tudi prebiotično; pospešuje rast črevesnih bakterij (npr. bifidobakterije, laktobacili) in nanje deluje zaščitno.

Kako jemati zdravilo Portalak
1. Jetrna encefalopatija: Jemljite 30 do 45 ml sirupa (2-3 velike žlice) 3 do 4 krat na dan. Odmerjanje po potrebi prilagodite, da dosežete 2 do 3 iztrebljanja mehkega blata na dan. Ni dovolj podatkov o uporabi zdravila Portalak pri otrocih z jetrno encefalopatijo.
2. Zaprtje in mehčanje blata: Zdravilo jemljemo 1 krat dnevno. Če ne zaznamo učinka dva dni po začetku jemanja zdravila, lahko odmerek povečamo. Odvajalni učinek lahko nastopi že 2 uri po zaužitju zdravila Portalak, običajno pa je potrebno 24-48 ur, da
prične delovati. Če zaprtje po enem tednu jemanja zdravila Portalak ne mine, mora bolnik obiskati zdravnika.

Odmerjanje prikazuje naslednja preglednica:

Starostna skupina Začetno odmerjanje (tri dni) Nadaljevalno zdravljenje
Odrasli in mladostniki (starejši od 15 let) 15 - 45 ml sirupa (1 do 3 velike žlice) 15 - 30 ml sirupa (1 do 2 veliki žlici) 
Otroci od 7 do 14 let 15 ml sirupa (1 velika žlica) 10 ml sirupa (2 mali žlici)
Otroci od 1 do 6 let 5 - 10 ml sirupa (1 do 2 mali žlici) 5 - 10 ml sirupa (1 do 2 mali žlici)
Dojenčki od 1 meseca do 1 leta 5 ml sirupa (1 mala žlica) 5 ml sirupa (1 mala žlica)

Pri uporabi odvajal pri otrocih je potrebna previdnost zaradi možnosti zmanjšanja refleksa iztrebljanja. Ni dovolj podatkov o uporabi zdravila Portalak pri otrocih, mlajših od enega meseca (novorojenčki). 

Če po enem tednu jemanja zdravila Portalak ne pride do izboljšanja ali če se po končanem zdravljenju stanje poslabša, se posvetujte z zdravnikom.

Kdaj ne smemo uporabljati zdravila?
Kontraindikacije za uporabo so navedene v priloženem navodilu.

Jemanje drugih zdravil
Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katero koli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.
V času zdravljenja s tekočo laktulozo v terapevtskih odmerkih ne pride do medsebojnega delovanja z drugimi zdravili, vendar vam v času dveh ur po zaužitju zdravila Portalak ne priporočamo zaužitja drugega zdravila.

Jemanje zdravila skupaj s hrano in pijačo
Zdravilo Portalak lahko zaužijemo v nerazredčeni obliki ali ga razredčimo z vodo ali sadnim sokom. Lahko ga jemljemo skupaj s hrano ali brez nje (npr. z jogurtom ali z žitaricami).

Nosečnost in dojenje
Ni dovolj podatkov o uporabi tekoče laktuloze med nosečnostjo in dojenjem. Pri jemanju zdravila Portalak v času nosečnosti in dojenja je potrebna previdnost. Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katero koli zdravilo.

Neželeni učinki
Kot vsa zdravila ima lahko tudi to zdravilo neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih. Navedeni so v priloženem navodilu.
Če kateri koli neželeni učinek postane resen ali če opazite kateri koli učinek, ki ni omenjen v navodilu, obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.
Neželeni učinki, ki se lahko pojavijo pri zdravljenju s tekočo laktulozo, so navadno blage in prehodne narave. Večinoma so posledica prevelikega odmerjanja, zato zdravljenja ni potrebno prekiniti, pač pa le zmanjšati odmerek. Neželeni učinki so manjši, če bolnik vzame odmerek zdravila med jedjo.

Druge pomembne informacije o zdravilu
Med zdravljenjem jetrne encefalopatije, še posebej na začetku zdravljenja z zdravilom Portalak, ne pijte gaziranih pijač in ne uživajte živil, ki pospešujejo gibanje črevesja (peristaltika).
Na začetku zdravljenja jetrne encefalopatije ne smete uporabljati drugih odvajal. Povečano odvajanje, ki je posledica hkratne uporabe drugih odvajal, lahko privede do napačnega odmerjanja tekoče laktuloze.

Opozorila
Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate uporabljati pazljivo in skrbno, da vam bo kar najbolje koristilo.
Pri jemanju zdravila natančno upoštevajte napotke v priloženem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta.
Priloženo navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati.
Posvetujte se s farmacevtom, če potrebujete dodatne informacije ali nasvet.

Shranjevanje
Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!
Shranjujte pri temperaturi do 25 °C.
Ne zamrzujte.
Zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini.
Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke.

Več informacij najdete v priloženem navodilu za uporabo.

 • Spletno lekarno upravlja Lekarna Brod, kjer nas lahko tudi obiščete.
 • BREZPLAČNA POŠTNINA

  ob naročilu nad 40€.

 • VELIKA IZBIRA

  več kot 6500 izdelkov.

 • HITRA IN ZANESLJIVA DOSTAVA Izdelek bo poslan naslednji delovni dan.
 • VEČ PLAČILNIH SREDSTEV:
  kreditne kartice, PayPal, predplačilo, po povzetju.