Prva stran - BACKUP - Only as variant items - NE BRIŠI PROSIM
Suedica Grenčica eliksir, 100 ml

Dokumenti

Suedica Grenčica eliksir, 100 ml « Nazaj

Blagovna znamka: Lekarne Maribor
Proizvajalec: Lekarne Maribor, Minařikova ulica 6, 2000 Maribor, Slovenija
Dobavitelj: Lekarne Maribor, Minařikova ulica 6, 2000 Maribor, Slovenija

Eliksir za lajšanje prebavnih težav, ki se kažejo kot zaprtost, neredno odvajanje, občutek napihnjenosti, premajhno izločanje žolča, slaba prebava in pomanjkanje teka.

Več...
InStock
7,12 €
7,12 €
-0%

Najdi sorodne izdelke

Oblika:
Kje učinkuje:
Za kaj se uporablja:
Komu je namenjen:
Ključne besede:

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Galenski izdelek

Suedica Grenčica eliksir je grenčica z blagim odvajalnim učinkom, narejena po starem švedskem receptu. Uporabljamo jo za lajšanje prebavnih težav, ki se kažejo kot neredno odvajanje, občutek napihnjenosti, premajhno izločanje žolča, slaba prebava in pomanjkanje teka. Namenjena je tudi lajšanju težav pri kratkotrajni zaprtosti, ki traja do 7 dni in je ni mogoče odpraviti s spremenjeno prehrano ali s pripravki z vlakninami. Priporočamo jo tudi za krepitev organizma.

Vsebuje vodno-etanolni ekstrakt številnih zdravilnih rastlin, bogatih z grenčinami in eteričnimi olji, ki predvsem zaradi povečanega izločanje sline, prebavnih sokov in gibanja prebavil izboljšajo prebavo in povečajo tek (apetit). Ekstrakt aloje, skorje navadne krhlike in lista sene vsebuje antrakinonske glikozide, ki delujejo odvajalno, tako da povečajo peristaltično gibanje debelega črevesa in izločanje vode in elektrolitov v črevo ter zmanjšajo vsrkavanje teh snovi iz črevesa. Blato s tem postane bolj vlažno in lažje drsljivo, zato ga lažje izločimo. Ostale zdravilne rastline in sestavine podpirajo delovanje zdravila ter prispevajo k njegovemu boljšemu prenašanju, krepitvi organizma in izboljšanju počutja.

Vsebnost

100 ml peroralne raztopine vsebuje vodno-etanolni ekstrakt iz naslednjih količin drog:  
korenina belega sleza (Althaeae radix) 0,309 g
korenina zdravilnega gozdnega korena (Angelicae radix) 0,480 g
lupina ploda grenkega pomarančevca (Aurantii amari epicarpium et mesocarpium)   0,302 g
korenika kolmeža (Calami rhizoma) 1,589 g
cvet barvilnega rumenika (Carthami flos) 0,078 g
cvet dišečega klinčevca (Caryophylli flos) 0,020 g
skorja cimetovca (Cinnamomi cortex) 0,040 g
skorja navadne krhlike (Frangulae cortex) 1,300 g
korenina rumenega svišča (Gentianae radix) 0,404 g
korenika plazeče pirnice (Graminis rhizoma)  0,770 g
korenika velikega omana (Helenii rhizoma) 0,227 g
korenina golostebelnega sladkega korena (Liquiritiae radix) 0,196 g
arilus pravega muškatovca (Macidis flos) 0,098 g
zel navadne črne mete (Marubii herba)  0,190 g
list poprove mete (Menthae piperitae folium) 0,403 g
zel navadnega rmana (Millefolii herba) 0,190 g
plod pravega muškatovca (Myristicae semen) 0,864 g
list sene (Sennae folium) 1,100 g
korenika srčne moči (Tormentillae rhizoma) 0,114 g
korenika kurkume (Zedoariae rhizoma) 0,190 g
korenika pravega ingverja (Zingiberis rhizoma) 0,020 g
suhi ekstrakt aloe (Aloes extractum sicc. normatum) 0,652 g

 

100 ml peroralne raztopine vsebuje še:   
eterično olje poprove mete (Menthae piperitae aetheroleum)   0,001 g
tinktura žajblja (Salviae tinctura) 0,005 g
kafra, racemna (Camphora racemica) 0,100 g

Ekstrakcijsko topilo je etanol 46 % (V/V). 
Pomožne snovi so: saharoza, koncentrirani etanol in prečiščena voda. 
En odmerek (5 ml) peroralne raztopine vsebuje 3 mg hidroksiantracenskih glikozidov, izraženih kot glukofrangulin A.

Uporaba in odmerjanje 
Pred uporabo stekleničko pretresite. Z merilno žličko odmerite peroralno raztopino v kozarec vode. Premešajte in popijte približno pol ure pred jedjo ali tik po njej. Pri jemanju zdravila natančno upoštevajte navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Če zdravnik ali farmacevt ne svetujeta drugače, upoštevajte naslednja navodila za odmerjanje:

 • Odrasli in mladostniki, stari več kot 12 let: Vzamete lahko eno merilno žličko (5 ml) peroralne raztopine do 3-krat na dan. Če želite doseči predvsem odvajalni učinek, zvečer vzemite 3 merilne žličke (15 ml) peroralne raztopine naenkrat. Največji dnevni odmerek je 3 merilne žličke (15 ml) peroralne raztopine. 

Po izkušnjah jemanje zdravila pred obrokom zbuja tek (apetit). Jemanje tik po obroku pa priporočamo predvsem za lajšanje ali odpravljanje težav, povezanih z zaužitjem kalorične in mastne hrane (napihnjenost, slaba prebava, občutek polnosti). Zdravilo lahko neprekinjeno uporabljate 7 do 14 dni. Po enomesečnem premoru lahko zdravilo ponovno pričnete jemati. Po 7 do 14 dneh jemanja mora vedno slediti enomesečna prekinitev jemanja. Med prekinitvijo pa lahko jemljete zdravilo Suedica Zeliščna grenčica, ki ne vsebuje izvlečkov iz zdravilnih rastlin z odvajalnim učinkom. Daljša nenadzorovana uporaba lahko poveča lenobnost črevesja, poruši elektrolitsko ravnovesje v telesu in povzroči spremembe na sluznici debelega črevesa ter poslabša težave z zaprtjem.

Pomembne informacije o nekaterih sestavinah zdravila Suedica Grenčica eliksir 
To zdravilo vsebuje od 41 do 46 % (V/V) etanola (alkohola), to je do 1,8 g etanola (alkohola) na odmerek (5 ml peroralne raztopine), kar ustreza 46 ml piva oziroma 19 ml vina na odmerek. Škodljivo je za tiste, ki trpijo za alkoholizmom. Na vsebnost etanola (alkohola) morajo biti pozorne tudi nosečnice in doječe matere, otroci in skupine z velikim tveganjem, kot so bolniki z jetrnimi obolenji ali epilepsijo. 
Pri zaužitju dveh ali več odmerkov (10 ml ali več) naenkrat je potrebno upoštevati, da lahko količina alkohola v tem zdravilu spremeni učinek drugih zdravil ter zmanjša vašo sposobnost vožnje ali upravljanja s stroji. 
Zdravilo vsebuje tudi saharozo (sladkor). Če vam je zdravnik povedal, da imate intoleranco za nekatere sladkorje, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom. En odmerek (5 ml peroralne raztopine) vsebuje približno 0,24 g sladkorja.

Možni neželeni učinki 
Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilo Suedica Grenčica eliksir neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih. Pojavijo se lahko bolečine v trebuhu, črevesni krči in driska, zlasti pri bolnikih s sindromom iritabilnega kolona. Ti znaki so praviloma posledica prevelikih odmerkov (potreben odmerek odvajala je lahko pri vsakem posamezniku drugačen). V takšnem primeru zmanjšajte odmerek ali prenehajte jemati zdravilo. 
Kronična uporaba odvajal z antrakinonskimi glikozidi lahko povzroči motnje ravnotežja vode in elektrolitov in lahko vodi do albuminurije in hematurije (pojav beljakovin in krvi v urinu). Kronična uporaba lahko povzroči tudi obarvanje sluznice debelega črevesa (pseudomelanosis coli), ki običajno izgine, ko bolnik preneha z jemanjem teh odvajal. 
Zaradi izločanja presnovkov skozi ledvice, se urin lahko obarva rumeno ali rdeče-rjavo. Obarvanje ni klinično pomembno. 
Kot pri vseh zdravilih se lahko pojavi tudi alergija na (preobčutljivost za) sestavine zdravila. 
Če kateri koli neželeni učinek postane resen ali če opazite kateri koli neželeni učinek, ki ni omenjen v tem navodilu, zdravilo prenehajte jemati in obvestite svojega zdravnika ali farmacevta.

Ne uporabljajte zdravila Suedica Grenčica eliksir

 • če ste alergični na (preobčutljivi za) vodno-etanolni ekstrakt in/ali druge pripravke iz zdravilnih rastlin, ki jih vsebuje to zdravilo, ali če ste alergični na (preobčutljivi za) katero koli drugo sestavino zdravila, 
 • če ste alergični na (preobčutljivi za) rastline oziroma pripravke iz rastlin iz družine nebinovk (Asteraceae/Compositae), ki jih to zdravilo ne vsebuje (na primer lapuh, arnika, ognjič, pegasti badelj, zlata rozga, pelin, artičoka), 
 • če imate delno ali popolno mehansko in/ali funkcionalno zaporo pretoka črevesne vsebine (ileus, intestinalna obstrukcija, stenoza), bolečine v trebuhu neznanega izvora, vnetje slepiča (apendicitis) ali druge nenadne bolezenske spremembe v trebuhu, ki se kažejo z močnimi bolečinami (akutni abdomen), kronično vnetno drevesno bolezen (na primer Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis), razjedo (ulkus, čir) ali krvavitev iz prebavil, 
 • če ste močno dehidrirani, 
 • če ste noseči ali dojite, saj ni dovolj podatkov o varnosti jemanja zdravila v tem obdobju, 
 • če iz kakršnega koli razloga ne smete uživati niti majhnih količin alkohola, 
 • pri mlajših od 12 let.

Pred jemanjem zdravila se posvetujte s svojim zdravnikom 

 • če ste bili pred kratkim operirani na prebavilih, 
 • če imate hujšo okvaro jetrne, žolčne ali želodčne funkcije, 
 • če vam je zdravnik povedal, da imate intoleranco na nekatere sladkorje, 
 • če spadate v skupino z velikim tveganjem glede uživanja alkohola.

Jemanje drugih zdravil 
Pri dolgotrajnem in/ali prekomernem jemanju zdravila lahko pride zaradi povečanega izločanja kalija in nastanka elektrolitskega neravnovesja do medsebojnega delovanja z zdravili, ki delujejo na srce (kardiotonični glikozidi, antiaritmiki, zdravila, ki lahko podaljšajo QT interval). 
Če sočasno z zdravilom Suedica Grenčica eliksir jemljete zdravila za odvajanje vode (diuretike), kortikosteroide ali izdelke s korenino golostebelnega sladkega korena (Liquiritiae radix), se lahko poveča izločanje kalija in s tem motnje, povezane s porušenim elektrolitskim ravnotežjem. Obvestite svojega zdravnika ali farmacevta, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katero koli zdravilo, tudi če ste ga dobili brez recepta.

Nosečnost in dojenje 
O varnosti jemanja zdravila med nosečnostjo in dojenjem ni dovolj podatkov, zato ga v tem obdobju ne priporočamo. Posvetujte se z zdravnikom ali s farmacevtom, preden vzamete katero koli zdravilo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev 
Pri zaužitju dveh ali več odmerkov (10 ml ali več) naenkrat je potrebno upoštevati, da lahko količina alkohola v tem zdravilu zmanjša vašo sposobnost vožnje ali upravljanja s stroji.

Predoziranje 
Če ste vzeli večji odmerek zdravila, kot bi smeli, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Pri prevelikem odmerjanju ali zlorabi odvajal se lahko pojavijo črevesni krči in driska. Preveliko odmerjanje oziroma zloraba odvajal z drisko in posledično izgubo tekočine in elektrolitov lahko vodi v potrebo po čedalje večjih odmerkih. Povzroči lahko motnje ravnotežja vode in elektrolitov (predvsem hipokaliemijo), atonijo črevesa, mišično oslabelost ter poslabšanje težav z zaprtjem.

Opozorila 
Suedica Grenčica eliksir ni primerno sredstvo za hujšanje. 
Bolniki z okvarjeno funkcijo ledvic morajo biti pozorni, saj lahko dolgotrajna uporaba in/ali jemanje velikih odmerkov povzroči motnje v ravnotežju vode in elektrolitov (predvsem kalija). 
Bolnikom, ki zaradi nenadzorovanega uhajanja blata uporabljajo hlačne plenice, je potrebno med jemanjem zdravila plenice pogosteje menjavati, da preprečimo daljši stik blata s kožo. 
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek. 
Če ste pozabili vzeti zdravilo, pozabljeni odmerek izpustite in nadaljujte jemanje po navodilu naprej. 
Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. 
Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom! 
Shranjujte pri temperaturi do 25 °C. 
Shranjujte zaščiteno pred svetlobo v originalni ovojnini. 
Zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini poleg oznake »Uporabno do:«. Datum izteka roka uporabnosti se nanaša na zadnji dan navedenega meseca.

Pakiranje 100 ml
Zdravilo brez recepta Da

Spletno lekarno upravlja Lekarna Brod, kjer nas lahko tudi obiščete.

BREZPLAČNA POŠTNINA
ob naročilu nad 40€.

VELIKA IZBIRA
več kot 7000 izdelkov.

HITRA IN ZANESLJIVA DOSTAVA

VEČ PLAČILNIH SREDSTEV:
kreditne kartice, PayPal, predplačilo, po povzetju.

© Prvalekarna. Spletna trgovina Shopamine. Nastavitve piškotkovMoji podatki

Na spletni strani Prvalekarna poleg obveznih piškotkov uporabljamo še analitične in oglaševalske piškotke ter piškotke družbenih omrežji.

V kolikor s tem soglašate, vas prosimo da kliknete na gumb POTRJUJEM. Za natančen opis in nastavitev rabe posameznih piškotkov, kliknite na gumb NASTAVITVE PIŠKOTKOV.

Nastavitve piškotkov
×
Upravljanje s piškotki na spletnem mestu Prvalekarna
Obvezni piškotki

so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje. Za njihovo uporabo nismo dolžni pridobiti soglasja.

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

1. Splošno o piškotkih 1.1. Kaj so piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina sodobnih spletnih mest shrani v naprave uporabnikov, torej oseb, ki s svojimi napravami katerimi dostopajo določene spletne strani na internetu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči.

Tudi ob obisku spletne strani in njenih podstrani, ter ob izvajanju operacij na strani, se na vaš računalnik, telefon oziroma tablica, samodejno oziroma ob vašem izrecnem soglasju namestijo določeni piškotki, preko katerih se lahko beležijo različni podatki.

1.2. Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Vsakemu obiskovalcu oziroma nakupovalcu je ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeljen piškotek za identifikacijo in zagotavljanje sledljivosti (t.i. "cookie"). Strežniki, ki jih podjetju nudi podizvajalec, samodejno zbirajo podatke o tem kako obiskovalci, trgovci oziroma nakupovalci uporabljajo spletno trgovino ter te podatke shranjujejo v obliki dnevnika uporabe (t.i. »activity log«). Strežniki shranjujejo informacije o uporabi spletne trgovine, statistične podatke in IP številke. Podatke o uporabi spletne trgovine s strani nakupovalcev lahko podjetje uporablja za anonimne statistične obdelave, ki služijo izboljševanju uporabniške izkušnje in za trženje izdelkov in/ali storitev preko spletne trgovine.

Posredno in ob pridobitvi soglasja, lahko spletna trgovina na napravo obiskovalca oziroma nakupovalca shrani tudi piškotke zunanjih storitev (npr. Google Analytics) ki služijo zbiranju podatkov o obiskih spletnih mestih. Glede zunanjih storitev veljajo pravilniki in splošni pogoji o obdelovanju osebnih podatkov, ki so dostopni na spodnjih povezavah.

2. Dovoljenje za uporabo piškotkov

Če so vaše nastavatitve v brskalniku s katerim obiskujete spletno mesto takšne, da sprejemajo piškotke, pomeni, da se z njihovo uporabo strinjate. V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov na tem spletnem mestu ali jih odstaniiti, lahko postopek za to preberete spodaj. Toda odstranitev ali blokiranje piškotkov lahko rezultira v neoptimalnem delovanju tega spletnega mesta.

3. Obvezni in neobvezni piškotki ter vaše soglasje 3.1. Podjetje za uporabo obveznih piškotkov ni dolžno pridobiti vašega soglasja (obvezni piškotki):

Obvezni piškotki so piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočil v komunikacijskem omrežju ne bi bil mogoč. Ti piškotki so prav tako potrebni, da vam v podjetju lahko ponudimo storitve, ki so na voljo na naši spletni strani. Omogočajo prijavo v uporabniški profil, izbiro jezika, strinjanje s pogoji in identifikacijo uporabnikove seje.

3.2. Piškotki, ki niso nujni z vidika normalnega delovanja spletne strani, in za katere smo dolžni pridobiti vaše soglasje (neobvezni piškotki):

Analitični piškotki

Ti piškotki nam pomagajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. S pomočjo njih izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Oglaševalski piškotki

Vtičniki in orodja tretjih oseb, uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani. Če se z uporabo teh posameznik ne strinja, se piškotki ne bodo namestili, lahko pa se zgodi, da zato nekatere zanimive funkcije posameznega spletnega mesta ne bodo na voljo. Te piškotke uporabljamo le, če ste s tem izrecno soglašali.

Piškotki družbenih omrežij

Omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Twitter, Facebook oziroma Google.

5. Kako upravljati s piškotki?

S piškotki lahko upravljate s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" v nogi spletne strani.

Nastavitve za piškotke pa lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.

V primeru, da želite izbrisati piškotke iz vaše naprave, vam svetujemo, da se držite opisanih postopkov, s tem pa si boste najverjetneje omejili funkcionalnost ne samo našega spletnega mesta, ampak tudi večino ostalih spletnih mest, saj je uporaba piškotkov stalnice velike večine sodobnih spletnih mest.